Cum sa cureti tablourile canvas si intretinerea lor

Ionut Ghencea | 23.09.2014

Cum sa cureti tablourile canvas si intretinerea lor
Afla cum sa intretii un tablou canvas si cum se curata tablourile canvas sau multicanvas.

Din fericire tablourile noastre sunt destul de durabile, si raman multi ani la rand fara a pierde din intensitatea culorilor. Cu toate acestea, in timp se poate acumula praful in functie de mediul in care este expus si panza poate fi patata din greseala de Dvs. sau de copii.

Cand un tablou canvas este murdar sau patat probabil te intrebi: Cum il curat? Din fericire un tablou canvas se poate curata usor, curatarea unui tablou canvas sau multicanvas nu este costisitoare si necesita putina intretinere! Sa vedem intai cum se intretine un tablou, evitand astfel situatii neplacute:
 
  • In primul rand, evita agatarea tablourilor deasupra surselor de caldura sau aburi.
  • Tablourile sunt construite din materiale de calitate, insa este necesar si un suport pe masura, deci folositi un suport robust pentru agatatori.
  • Tablourile noastre sunt realizate cu utilaje moderne care folosesc cerneala ecosolvent, nu miroase si este rezistena la UV ( razele solare ) dar pentru o durata de viata cat mai mare evitati expunerea indelungata a tablourilor direct in lumina solara, sau in exteriorul casei, deoarece culorile isi pot pierde din intensitate.
  • Eventual poti proteja si spatele tabloului adaugand o folie protectoare pe spate. Evitati sa fumati des in camera, deoarece expunerea indelungata la fum poate afecta culorile.

Acestea sunt cateva simple reguli care vor asigura tabloului o viata mai indelungata.Acum sa vedem cum se face curatenia periodica a tablourilor si cum se curata daca sunt murdare sau cum se elimina petele de pe panza tablourilor:
 
  • Curatarea periodica – se poate face odata cu cea a casei, sau in functie de necesitatea de a desprafui. Presupune folosirea unei carpe moale sau a unui pamatuf pentru e sterge praful. Cel mai bine cand cureti tabloul este sa il dai jos de pe perete.
  • Pentru pete mai mici, eventual umede poti folosi un tampon de vata sau miez de paine care absoarbe stropii.
  • Daca tabloul este foarte murdar, sau are o pata greu de curatat si oricare din metodele de mai sus nu dau roade, poti curata tabloul folosind putina apa in care vei inmuia o carpa moale.
  • Nu folosi agenti chimici sau substante de curatat. Dupa ce ai sters usor tabloul de pete si nu mai e murdar il poti lasa sa se usuce gradual la aer.

Credem ca e destul de simplu sa urmati pasii, metodele si sfaturile de mai sus pentru a mentine tablourile canvas curate; daca actionati repede atunci panza nu va suferi deteriorari. Acum stiti metoda prin care sa stergeti petele de pe panza, stropii, cum stergeti praful sau urmele de carioca de pe canvasul tablourilor, desenate de copii. De fapt, poate e mai bine sa lasati copiii sa deseneze, niciodata nu se stie daca poate deveni un artist sau pictor de renume, asa ca stimulati creativitatea copiilor!